5 май – Световен ден на Пулмоналната хипертония

5may-3Над 80 организации от цял свят днес, 5 май, отбелязват Световния ден на белодробната хипертония. Това е глобална кампания, имаща за цел повишаване информираността за заболяването. Хората от всички континенти днес подкрепят каузата чрез различни инициативи като спортни дейности и др. Световният ден насочва вниманието си към подобряване на качеството и продължителността на живота на повече от 25 милиона души в световен мащаб, живеещи с тази диагноза.

Призивът на Европейската асоциация по пулмонална хипертония е на този ден да се вдигне „гръмотевичен“ шум около заболяването, за да могат всички хора да разберат какво представлява то, да са наясно с първите симптоми, с факта, че навременното диагностициране и последвалото лечение на тази рядка болест води практически до неограничена преживяемост.

Кампанията BreathofSuccess („Дъх на успеха“) също е част от Световния ден на пулмоналната хипертония. Тя има за цел да вдъхнови PH-общността с положителни истории за ежедневни успехи, постигнати от хора с хронична тромбоемболична пулмонална хипертония (CTEPH), която е единствената потенциално лечима разновидност на пулмоналната хипертония, без да се прибягва до трансплантация на бял дроб. Лекуването на CTEPH е операция, наречена белодробна ендартеректомия.
Пример за това е председателят на Асоциация Пулмонална Хипертония Тодор Мангъров – пациент с CTEPH, който измина 3600 км в Африка сам със своя велосипед. Целта на велообиколката бе да вдъхне надежда на останалите пациенти, че при ранна и навременна диагностика и след подходяща терапия, те ща са способни да подобрят качеството си на живот и да правят всичко, което един здрав човек би могъл да направи.

Като част от инициативите на Асоциация Пулмонална Хипертония по повод 5 май, е направата на видео за велообиколката на Тодор Мангъров в Африка.
На 30 април 2016 г. бе проведена и среща-вечеря за пациенти и приятели. Целта и беше в неформална и приятелска обстановка да се обсъдят проблеми, надежди и всеки да се почувства част от PH-семейството.

Въпреки че за Световен ден на пулмоналната хипертония е приета датата 5 май, дейностите на кампанията се провеждат през цялата година. В тази връзка Асоциация Пулмонална Хипертония планира велоразходка „С дъх на успех“, в която могат да се включат приятели, съмишленици, медицински специалисти, журналисти, членове на семейството, както и всички граждани, проявяващи интерес. Целта е да се привлече общественият интерес към проблемите на хората с пулмонална хипертония.

По повод Световния ден на пулмоналната хипертония предстои и издаване на книга с историите на пациенти с тази диагноза. Книгите ще бъдат разпределени в трите центъра по пулмонална хипертония в страната.